Piratpartiet: "Upphovsrättsindustrin ger sig på bloggade sångtexter"

Musikförläggarna inför under måndagen en ny betallicens med syfte att gå direkt efter privatpersoner som använder sångtexter på exempelvis bloggar. Licensen ska mer specifikt utkrävas av personer som bloggar utan betalning, med få besökare och utan politiskt, religiöst eller pornografiskt innehåll, skriver Dagens Nyheter.

”Det här är ett fruktansvärt beslut”, säger Anton Nordenfur, ledamot i Piratpartiets styrelse. ”De är för en gångs skull otroligt öppna med att de ger sig direkt efter privatpersoner som inte tjänar ett öre på att citera en låttext, utan bara gör det för att uttrycka sina känslor. Vi har med andra ord kommit en lång väg sedan upphovsrättsindustrin lovade att det var just det de skulle låta bli.”

Den nya licensen träder i kraft redan under måndagen, och genomförs av Musikförläggarna med stöd av Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP) och Föreningen för svenska tonsättare (FST). Samtidigt är Musikförläggarna öppna med att de inte kan stänga ned en sida som inte betalar.

”Det finns en chans att det här blir helt verkningslöst”, fortsätter Anton Nordenfur. ”Men det finns också en risk att det stärker det våra upphovsrättslagar redan gör mot samhället – att det får oss alla att bli mer försiktiga med vad vi väljer att skriva, än mer försiktiga med att uttrycka våra tankar, känslor och idéer. Det är precis motsatsen till vad vi behöver idag.”

Att reformera upphovsrättslagen är en av Piratpartiet hjärtefrågor, och den ledde till att partiet blev invalt i Europaparlamentet 2009. Partiet representeras idag i EU av tyska Julia Reda, har hundratals folkvalda lokalpolitiker runtom i Europa, och har rekordsiffror på över 35% i opinionsmätningar på Island, där de sitter i parlamentet sedan 2013.

Om Piratpartiet

Piratpartiet är ett svenskt, politiskt parti som grundades 2006. Partiet har sedan starten fokuserat på integritet, kultur och kunskap och svarar på de nya frågor som de gamla partierna ännu inte förstått att de måste ställa.

Idag finns det aktiva Piratpartiet i över 50 länder runtom i världen, med folkvalda representanter i EU-parlamentet, i isländska riksdagen, på delstatsnivå i Tyskland och på lokal nivå i Österrike, Kroatien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Island, Nederländerna, Spanien och Schweiz.

Source Article from http://www.mynewsdesk.com/se/piratpartiet/pressreleases/piratpartiet-upphovsraettsindustrin-ger-sig-paa-bloggade-saangtexter-1263899?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=pressrelease

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>