Piratpartiet kritiserar valnämnden i Norrköping inför EU-valet

I måndags sände Anita Eriksson, valsamordnare i Norrköping, för valnämndens räkning en e-postfråga till de politiska partierna i Norrköping, om något parti planerade att ha valstuga mellan galleriorna Domino och Lindén. Svar begärdes redan samma dag.

Bakgrunden var att valnämnden övervägde att flytta en förtidsröstningslokal från köpcentret Lindens entré
mot Drottninggatan, till en tom
affärslokal inne i Linden, nära entrén mot torget mellan Linden och Domino. Att ha en röstningslokal i nära anslutning till partipolitiska aktiviteter är dock olämpligt. Då platserna för förtidsröstning skulle beslutas omgående var det kort om tid.

Piratpartiet var ett av flera partier som inte hade möjlighet att besvara frågan inom den snäva tidsmarginalen. Istället sände Piratpartiet ett svar på onsdagskvällen, då det var för sent eftersom beslutet fattades redan på onsdagen.

Piratpartiet har tillstånd från polisen att ha valstuga på den aktuella platsen, och kommer att sätta upp denna enligt planerna på måndag kväll.

- En direkt amatörmässig hantering från valnämndens sida innebär nu att en förtidsröstningslokal troligen kommer att ligga alldeles intill Piratpartiets valstuga, konstaterar Torbjörn Wester, ordförande för Piratpartiet Norrköping. Allt som hade krävts från valnämndens sida hade varit ett kort telefonsamtal till polisen i Östergötland, så hade de lätt fått veta var de olika partierna fått tillstånd till valstugor. Istället valde de att mejla alla partier och kräva svar redan samma dag.

Piratpartiet kan tänka sig att flytta valstugan, förutsatt att valnämnden betalar de merkostnader som detta medför och gör de praktiska arrangemang som krävs.

- Jag tror att en bidragande orsak till att den här sortens misstag kan begås är de etablerade partiernas ointresse för EU-valet. Det verkar som om de flesta partier inte kommer att ha någon valstuga alls, så valnämnden har helt uppenbart blivit tagen på sängen av att Piratpartiet både fått tillstånd till och planerar att ha en valstuga, avslutar Torbjörn Wester.

Foto av Torbjörn Wester, fotograf behöver ej anges.

Länkar:
Mejl nummer 1 från valsamordnare Anita Eriksson.
Mejl nummer 2 från valsamordnare Anita Eriksson.
Mejl från Piratpartiets ordförande i Norrköping Torbjörn Wester.

Source Article from http://www.mynewsdesk.com/se/piratpartiet/pressreleases/piratpartiet-kritiserar-valnaemnden-i-norrkoeping-infoer-eu-valet-985833?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=pressrelease

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>