Miljöpartiets förslag om registrering av bloggare är både integritetskränkande och ungdomsfientligt

Miljöpartiet presenterar i dag ett förslag som syftar till att stävja hat och hot på nätet, men som i praktiken innebär ett stopp för möjligheten att blogga anonymt och en registrering av bloggare. Piratpartiet reagerar starkt mot förslaget som man anser är både integritetskränkande och ungdomsfientligt.

– En registrering av bloggare innebär en form av åsiktsregistrering, som rimmar illa med Miljöpartiets höga svansföring i andra integritetsfrågor, som till exempel datalagringsdirektivet, säger Piratpartiets ledare Anna Troberg. Det tyder på att man fortfarande ser integritet som en enskild sakfråga snarare än något som måste genomsyra alla politiska diskussioner och beslut i en alltmer uppkopplad värld.

– Jag förstår att Miljöpartiet med sådana här åtgärder vill komma åt rena hatsidor av olika slag, säger Troberg. Men, har man över huvudtaget skänkt en tanke på vilka andra röster ett sådant här förslag tystar? Papperslösa flyktingar som vill berätta om sin situation? Unga hbtq-personer som inte kommit ut än och vill berätta om sina liv?

– Miljöpartiets förslag gör problemet med hat och hot på nätet till ett ungdomsproblem. Det är det inte. Det är ett problem som tyvärr finns i alla åldersgrupper, säger Troberg. Det är både orättvist och okunnigt att peka ut just ungdomar som roten till ett problem som i grunden har sociala orsaker.

Piratpartiets anser att det är viktig att stävja hat och hot på nätet, men för att göra det måste man se hela problemet och inte bara göra ungdomar till syndabockar. Man måste hitta de sociala orsakerna bakom problemet. Lagbrott ska polis och rättsväsende ta hand om. Därför måste man se till att polisen har kunskap och vilja att fokusera på de faktiska lagbrotten.

– Problemet är inte att det saknas lagar, utan att dessa brott inte prioriteras inte dessa brott och det måste ansvariga inom polisen och politiker ställas till svars för, avslutar Troberg.

Mer info:
Anna Troberg har bloggat om saken.

Source Article from http://www.mynewsdesk.com/se/piratpartiet/pressreleases/miljoepartiets-foerslag-om-registrering-av-bloggare-aer-baade-integritetskraenkande-och-ungdomsfientligt-984902?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=pressrelease

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>