Datalagring förstärker utanförskap och leder till fler brott

2008 röstade Sveriges riksdag trots protester igenom FRA-lagen. I dag valde man att rösta för en implementering av en FRA-lag på stereoider: EU:s datalagringsdirektiv. Därmed läggs ännu en tung övervakningsfilt över människor och deras vardag.

Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, är upprörd:

– Beslutet blottlägger ett illavarslande attitydproblem hos makthavarna, säger Troberg. Man har tappat respekten för den enskilda människan och dennes grundläggande rättigheter. Datalagringen är inte bara ovärdig ett demokratiskt samhälle, den är i förlängningen helt oförenlig med det.

Piratpartiet menar att implementeringen av datalagringsdirektivet kommer att få flera negativa konsekvenser. Då lagringen gäller alla, inte bara de som är skäligen misstänkta för brott, innebär datalagringen att alla reduceras ner till och behandlas som potentiella brottslingar. Det är oacceptabelt.

Piratpartiet anser också att datalagringen kommer att få negativa effekter på människors sätt att agera i vardagen:

– När varje steg man tar registreras och sparas undviker människor att gå till vissa platser, säger Troberg. Jag besöker varje år Pride-festivalen. Många skulle tyvärr välja att inte gå dit om de visste att besöket fanns registrerat. Datalagringen skapar inte trygghet, den förstärker utanförskap.

– När varje telefonsamtal man för registreras slutar människor att ringa vissa nummer, avslutar Troberg. Man slutar att ringa psykologer, äktenskapsrådgivare och präster. Människor undviker helt enkelt att söka hjälp i tid och vi vet av erfarenhet att detta i vissa fall kan leda till en rad olika brott. Datalagringen löser inte brott, den skapar nya.

Dagens riksdagsbeslut är ännu ett olyckligt steg mot att skapa ett land där man fostrar barn och ungdomar till att bli lydiga medborgare i ett övervakningssamhälle. Piratpartiet arbetar för att skapa ett land där man fostrar barn och ungdomar till att ta ansvar och själv fatta bra beslut i ett fritt samhälle.

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare Piratpartiet, 0704-676273

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>