Piratpartiet fördömer USA-beordrad razzia mot MegaUpload

Hostingtjänsten MegaUpload utsattes idag för en polisrazzia utförd på order av amerikanska myndigheter. I samband med detta arresterades även dess ägare i Nya Zeeland, Kim ”Dotcom” Schmitz, och tre andra. Piratpartiet fördömer starkt detta.

– MegaUpload var känd för att följa gällande lagstiftning, säger Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, men var ändå en nagel i ögat på amerikanska affärsintressen.

– Tjänsten var dessutom baserad i Nya Zeeland, fortsätter Troberg. Det gör det hela än mer problematiskt. Någon borde upplysa både upphovsrättsindustrin och det Nya Zeeländska rättsväsendet om att amerikansk lag faktiskt inte gäller i resten av världen.

Tajmingen på razzian är politiskt märklig då den kommer dagen efter den största protesten mot maktmissbruk i Internets historia, protesten mot den föreslagna nätcensurlagen SOPA. För närvarande är hela Internet i uppror. Troberg ser att de politiska konsekvenserna eskalerar snabbt:

– MegaUpload hade 150 miljoner medlemmar, säger Troberg. Det betyder att de också har 150 miljoner väljare. Det här kommer att ge Piratpartiet och våra internationella systerpartier luft under vingarna.

Razzian har stora likheter med razzian mot The Pirate Bay den 31 maj 2006. Även där visade det sig att amerikanska industriintressen låg bakom, och även där blev det stora politiska konsekvenser. Bland annat ledde det till att det svenska Piratpartiet fick 7,1% av rösterna i EU-valet 2009.

– Det här visar med all önskvärd tydlighet att upphovsrättsindustrin är ett reellt hot mot det demokratiska samhället. De skyr inga medel för att få slippa ta klivet in i framtiden.

Information:
TorrentFreak
Techdirt

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare Piratpartiet

Kommentarer

PN skrev

Hur kan det komma sig att ett land som Nya Zealand, en västerländsk demokrati får för sig att ta några order från USA?

PN skrev

Hur kan det komma sig att ett land som Nya Zealand, en västerländsk demokrati får för sig att ta några order från USA?

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>