Varför antogs ACTA av ministerrådet för fiskeri?

Fredagen den 16 december gav EU:s ministerråd för fiskerifrågor grönt ljus för ACTA-avtalet, som handlar om upphovsrätten på internet. Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström har nu ställt en skriftlig fråga till ministerrådet om varför just rådet för fiskefrågor fick ta beslutet.

– Det här är ett mycket kontroversiellt avtal där USA försöker tvinga internetleverantörer i Europa att stänga av kunder som misstänks för att fildela. Det har inte ett dugg med fisk att göra. Ändå var det fiskerirådet som godkände att förhandlingarna inleddes 2008, och nu är det fiskerirådet som godkänner resultatet. Fulspelet runt ACTA är en skandal, säger Christian Engström.

Som EU-parlamentariker har Christian Engström rätt att ställa skriftliga frågor till ministerrådet, som är skyldigt att svara inom sex veckor. Han har nu lämnat in en sådan fråga för att få en förklaring till varför ärendet har hanterats i just fiskerirådet, och varför både beslutet att inleda förhandlingarna och att godkänna resultatet togs som så kallade ”A-punkter”, vilket innebär att beslutet bara klubbas utan att ministrarna ens diskuterar det.

– ACTA-avtalet har mött hård kritik från både akademiker och aktivister som arbetar för friheten på internet, och är mycket omdiskuterat i alla EU-länder. Ändå tycker ministrarna inte ens att de behöver diskutera saken, utan låter tjänstemännen bestämma som de själva vill. Så fungerar EU i praktiken, bakom alla vackra ord, säger Christian Engström.

– Jag sitter i det rättsliga utskottet JURI, som har ansvar för upphovsrättsfrågor. Men om det är fiskeriexperterna som ska styra upphovsrätten på internet, då borde jag kanske byta till fiskeutskottet, säger Christian Engström.

Hela frågan till EU:s ministerråd:

Den 14 maj 2008 beslöt EU’s Ministerråd för fiskerifrågor att inleda förhandlingar om ACTA-avtalet, som handlar om att bekämpa varuförfalskningar och upphovsrättsintrång på internet. Förra veckan, den 16 december 2011, fattade Ministerrådet för fiskerifrågor beslutet att ge klartecken för att underteckna det framförhandlade ACTA-avtalet.

– Varför ansågs just rådet för fiskerifrågor vara det mest lämpliga ministerrådet för att ta de två besluten om ACTA?

– Vid båda tillfällena togs besluten som så kallade ”A-punkter”, det vill säga att de klubbades igenom som en formalitet utan någon diskussion. Med tanke på hur kontroversiellt ACTA-avtalet är, både i många av EU’s medlemsstater och internationellt, hur kommer det sig att både besluten att inleda förhandlingarna och att godkänna resultatet togs utan någon diskussion på ministernivå?

Bakgrund:
Pressmeddelande från Gröna gruppen i EU-parlamentet om beslutet i fiskerirådet:
http://www.greens-efa.eu/anti-counterfeiting-trade-agreement-acta-5089.html

Om beslutet 14 maj 2008 att starta ACTA-förhandlingarna: ”Fildelarjakt på fiskerimöte i EU”
http://christianengstrom.wordpress.com/2008/05/28/fildelarjakt-pa-fiskerimote-i-eu/

Kontakt:
Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet, 070-663 37 80

Kommentarer

Per skrev

Man anser väl i EU att Jesus var den första Piraten – han måste ju ha kopierat de fem bröden o två fiskarna. Och så har rådet för fiskerifrågor hävdat prioritet?

Per skrev

Man anser väl i EU att Jesus var den första Piraten – han måste ju ha kopierat de fem bröden o två fiskarna. Och så har rådet för fiskerifrågor hävdat prioritet?

Martin skrev

Hörde ngns förslag om att det var begreppet ”Phishing” som vilselett våra goda EU-parlamentariker.
Men allvarligt: Det här skadar EU:s anseende och bekräftar att de går mediaindustrins ärende. Fy (ursäkta språket)fan säger jag.

Martin skrev

Hörde ngns förslag om att det var begreppet ”Phishing” som vilselett våra goda EU-parlamentariker.
Men allvarligt: Det här skadar EU:s anseende och bekräftar att de går mediaindustrins ärende. Fy (ursäkta språket)fan säger jag.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>