Piratpartiet om FRA-uppgörelsen: ”En hård julklapp från regeringen och Socialdemokraterna”

Regeringen har idag kommit överens med Socialdemokraterna om att även Säpo och Rikskriminalpolisen ska kunna ta del av FRAs massavlyssning.

— Det här är exakt det politikerna 2008 lovade aldrig skulle få hända, säger Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet. Vi påpekade redan då att det fanns en uppenbar risk för ändamålsglidning och nu har vi tyvärr fått helt rätt i den farhågan. Vi hann inte ens fram till den så kallade kontrollstationen innan dammluckorna öppnades för en massavlyssning av hela svenska folket.

Det officiella skälet till att Säpo och Rikskriminalpolisen ska få möjlighet att ta del av vad alla svenskar gör på nätet är den självmordsbombare som förra året sprängde sig själv till döds i Stockholm. Säpo menar att de måste kunna avlyssna nätet för att kunna förhindra ett sådana dåd. Troberg är inte imponerad av det angivna skälet:

— Självmordsbombaren mejlade Säpo och talade om vad han tänkte göra. Problemet var inte att de saknade tillgång till alla andras mejl, problemet var att de inte läste sina egna mejl.

Troberg avslutar med den dystra helhetsbilden:

— Polisens uppgift är att försvara demokratin och det öppna samhället. Om man försöker göra det genom att avlyssna allas kommunikation, så har man de facto just avvecklat det man säger sig vilja försvara. Det är en riktigt hård julklapp som regeringen och Socialdemokraterna idag givit det svenska folket.

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 0704-6760273

Kommentarer

Veckans måsteläsning skrev

[…] om att ge SÄPO och Rikskriminalen tillgång till FRA:s spaningesresultat. Enligt Piratpartiet en ”hård julklapp”. Reportrar utan gränser vill att FRA-lagen ska rivas upp. Hos Henrik Alexandersson finns länkar […]

Veckans måsteläsning skrev

[…] om att ge SÄPO och Rikskriminalen tillgång till FRA:s spaningesresultat. Enligt Piratpartiet en ”hård julklapp”. Reportrar utan gränser vill att FRA-lagen ska rivas upp. Hos Henrik Alexandersson finns länkar […]

#svpol - Till mina övervakare skrev

[…] komma ihåg honom nu. Inte bara för att det är ett år sedan, utan även för att han används som exempelargument 1A på varför Säpo och Rikskriminalen bör få tillgång till den information FRA […]

#svpol - Till mina övervakare skrev

[…] komma ihåg honom nu. Inte bara för att det är ett år sedan, utan även för att han används som exempelargument 1A på varför Säpo och Rikskriminalen bör få tillgång till den information FRA […]

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>