Piratpartiet i Berlin tar parlamentsplatser

När vallokalsundersökningen presenterats i Berlin står det klart att det tyska Piratpartiet tagit plats i delstatsparlamentet. Piratpartiet får 8,5 procent i den undersökningen, och är därmed klart över den tyska femprocentsspärren.

— Taket lyfte hos Piratenpartei här i Berlin när undersökningen presenterades, säger Rick Falkvinge som är på plats. Stämningen är fantastisk och påminner mycket om valnatten för den svenska piratsegern i EU-valet 2009.

Falkvinge grundade det svenska och första piratpartiet den 1 januari 2006. Idag har partiet spritt sig till över 40 länder, däribland Tyskland. Situationen jämförs ofta med framväxten hos miljöpartierna på 1970- och 80-talet.

Anna Troberg, partiledare för det svenska Piratpartiet, passar på att lyckönska sina kollegor:

— Vi är förstås jätteglada för framgången hos våra tyska kollegor, säger Anna Troberg. Vi är en global gräsrotsrörelse som jobbar för lika globala medborgarrätter, och precis som då miljöpartierna växte fram, så behövs vi överallt.

Christian Engström, Piratpartiets Europaparlamentariker, instämmer:

— Valsegern i Berlin kommer att underlätta mitt arbete i EU-parlamentet, säger Christian Engström. Den visar att Piratpartiet inte var någon dagslända, och är en påminnelse om att alla piratfrågorna fortfarande ligger olösta på bordet.

För mer information:

Rick Falkvinge på plats i Berlin, 010-3333409
Anna Troberg, partiledare för svenska Piratpartiet, 010-3333401
Christian Engström, EU-parlamentariker för svenska Piratpartiet, 0706-633780

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>