Piratpartiet PM: Bekymmersamt om Cameron väljer samma väg som Mubarak och Gaddafi

Efter flera dagars våldsamma oroligheter i England överväger den engelske premiärministern, Cameron att införa restriktioner för sociala media-sajter i de berörda områdena, i hopp om att stävja upploppen.

— Man gör det mycket lätt för sig när man gör sociala medier till syndabockar för oroligheterna, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Problem av det här slaget har betydligt djupare sociala rötter och löses varken kort- eller långsiktigt genom att begränsa människors självklara rätt att kommunicera med varandra.

Den senaste veckan har sociala medier även används till diverse positivt arbete. Man har till exempel använt dem för att samla ihop människor för att hjälpa till att städa upp gator och torg efter upploppen. Trots detta positiva användande av sociala medier väljer nu den engelska regeringen att träffa representanter för bland annat Facebook och Twitter för att diskutera det man anser är deras ansvar för upploppen. Man väljer alltså att fokusera på kommunikationsverktyg som med enkelhet och snabbhet kan föra ut bildmaterial på bred front ur de drabbade områdena.

— I kris- och konfliktsituationer är ett fritt informationsflöde extra viktigt, fortsätter Troberg. Se bara på vårens utveckling i stora delar av arabvärlden. Utan de sociala medierna hade informationen om de övergrepp som begicks mot befolkningen kanske inte alls nått fram till oss. En begränsning av människors möjligheter att kommunicera med varandra kommer oundvikligen att spä på rykten om att man vill begränsa möjligheten att dokumentera och sprida information om eventuella övergrepp från polisens sida. Det kommer knappast att gjuta olja på vågorna utan spär istället på en negativ ”vi” och ”dem”-känsla.

Piratpartiet avvaktar nu händelseutvecklingen och hoppas att premiärminister Cameron och hans regering väljer en annan väg än ledare som Mubarak och Gaddafi.

— Det är bara några månader sedan västvärldens ledare förfasade sig över hur ledare i bland annat Egypten och Libyen försökte strypa människors rätt att kommunicera fritt med varandra och omvärlden, avslutar Troberg. Det är viktigt att omvärlden redan nu signalerar att vi inte kommer att se med blidare ögon på en liknande utveckling i England.

Mer info:
http://www.number10.gov.uk/news/pm-statement-on-disorder-in-england/
http://english.aljazeera.net/news/europe/2011/08/20118117556144922.html
http://thenextweb.com/uk/2011/08/11/uk-govt-to-meet-facebook-twitter-and-rim-about-their-responsibility-to-not-fuel-riots/

Kontakt:
Anna Troberg, partiledare, 010-3333401

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>