Rick Falkvinge slutar som partiledare i Piratpartiet

I dag, den 1 januari 2011, fyller Piratpartiet fem år. Dagen markeras särskilt med att partiets grundare och partiledare, Rick Falkvinge, har valt att lämna posten som partiledare.

— Det har varit fem fantastiska år och jag känner mig mycket nöjd, säger Falkvinge. Men om man gör samma jobb för länge börjar man stagnera. Jag känner att jag har gjort det jag kunnat på partiledarposten, men jag har mycket kvar att ge både i partiet och för piratrörelsen i stort och det är dags för nästa steg.

Falkvinge kommer att finnas kvar i partiets ledning, men planerar i huvudsak att fokusera på att sprida piratideologin vidare i Europa.

— Jag har tidigare bland annat tvingats tacka nej till flera internationella föreläsningsuppdrag på grund av tidsbrist, men nu blir det ändring på det, fortsätter Falkvinge. Piratrörelsen växer, det är viktigt att de här frågorna även tacklas internationellt och jag har massor av erfarenhet att ta med mig ut utanför den svenska arenan.

I och med att Falkvinge lämnar partiledarposten kliver den tidigare vice partiledaren, Anna Troberg fram och tar i enlighet med partiets stadgar över positionen.

— Piratpartiet behövs och har mycket kvar att ge, säger den nya partiledaren, Anna Troberg. Jag ser fram emot att den här nya och spännande utmaningen. Jag känner mig redo att föra partiet framåt, men det är naturligtvis upp till styrelsen att besluta om de vill ge mig ett mer långsiktigt fortsatt förtroende.

Troberg har en bakgrund som bokförlagschef och har bland annat skrivit romanen ”Chefer från helvetet” under pseudonymen Rosetta Sten. Dessa erfarenheter hoppas hon nu kunna använda i sitt arbete som partiledare:

— Jag vill visa människor att det finns hjärta i piratpolitiken, säger Troberg. Vi behöver bli bättre på att förmedla hur vår politik faktiskt påverkar var och en av oss i våra vardagliga liv. Vi blir ofta lite tekniska och nästan abstrakta och når därför färre människor än vi skulle vilja. Det är en stor pedagogisk uppgift vi har framför oss och jag vet att jag har mycket att tillföra där.

Partiledarskiftet kommer att innebära en del förändringar inom partiledningen. Dessa förändringar kommer att presenteras måndagen den 10 januari tillsammans med en plan för partiets operativa arbete fram till och med 2014.

För mer information:

Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, 010-3333402
Rick Falkvinge, f.d. partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
se Piratpartiets presscenter för bilder och andra pressresurser: http://press.piratpartiet.se/

Kommentarer

Pelli skrev

Ett jättestort tack, och Grattis, till Rick Falkvinge för den här tiden!
Du har lyckats med något helt enastående.

Och ett stort lycka till til Anna Troberg.

Även om jag är oerhört imponerad av Falkvinges arbete och de prestationer som nu ligger bakom honom, må det bli många fler, så har jag saknat en seriositet i PiratPartiet.

Förhoppningsvis kan den här ändringen i Partiet leda till ett mer seriöst intryck och en klarare politik, även vad gäller annat än den naturliga agendan.

Putte skrev

Tack Rick, och lycka till i evangelistarbetet!
Välkommen Anna, och lycka till som partiledare!

Paul Lindhe skrev

Helt rätt!
0-5 år, uppbyggnads/pionjärperioden.
Har säkert varit tufft.
5-? år, dags att befästa/bredda.
Tack Rick, lycka till Anna.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>