Tingsrättsdom angriper nätets hjärta

Tingsrätten i Hudiksvall har idag dömt en 32-åring för att ha publicerat länkar på nätet. Piratpartiet är starkt kritiskt och menar att detta leder till ett havererat förtroende för rättsväsendet i upphovsrättsfrågor.

— 32-åringen har inte laddat hem något och inte delat ut något. Han har länkat till saker, säger Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet. Att han döms innebär att alla som länkar till upphovsrättsskyddade YouTube-videor skulle kunna dömas på samma sätt. Rättsväsendets okunskap om den tekniska verkligheten kring upphovsrättsfrågor är sorglig och farlig.

Länkarna ifråga var oskyddade sportsändningar från Canal Plus. I modernt rättsmedvetande betyder en länk utan inloggningsskydd att vem som helst får ta del av dess innehåll utan begränsning. Om lagen inte speglar det allmänna rättsmedvetandet, så behöver lagen ändras, menar Piratpartiet:

— Länkandet är nätets blodomlopp. Utan länkar, inget nät av den typ vi har i dag. Genom sin dom väljer tingsrätten i Hudiksvall att rikta ett hugg rakt mot nätets hjärta, säger Troberg.

Tingsrätten har dessutom lutat sig tungt mot ett så kallat expertutlåtande från Jan Rosén i sin bedömning av fallet. Detta är en tydlig indikation på hur långt situationen har förfallit, menar Piratpartiet.

— Jan Rosén är inte en opartisk expert, utan lobbyist, avslutar Troberg. Han är ordförande för Svenska Föreningen För Upphovsrätt. Att tingsrätten tar en sådan persons utlåtande som grund för en dom, det visar att förtroendet för svenskt rättsväsende är bortom räddning i upphovsrättsmål. Upphovsrättsfrågan måste nu lösas politiskt.

För mer information:

Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet, 010-3333402
Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
se Piratpartiets presscenter för bilder och andra pressresurser: http://press.piratpartiet.se/

Kommentarer

öl skrev

Ni kan köpa tyskimporterad öl billigt på Alvägen 1337 i Grönköping.

Är detta medhjälp till försäljning av smuggelsprit?

jka skrev

Undrar vad som händer om man har länkar på sin hemsida som genererar sökningar på google som länkar till de ”upphovsrättsskyddade” sidorna? Begår man fortfarande brott? Detta är ju helt sinnessjukt!

Peter skrev

PP: baserar ni verkligen era åsikter OM domen PÅ domen? Eller drar ni bara slutsatser och gör tolkningar av vad andra, som troligen inte läst domen, anser om ett domslut de bara hört talas om?

Den dömde “Hockeylänkaren” har inte publicerat länkar till någon laglig (och för den delen, av Canal Plus skyddad) utsändning. I stället har någon annan betalat för utsändningen och sedan, genom upphovsrättsbrott, tillgängliggjort en kopia av samma utsändning via sajten S–C–t. Den nu dömde “Hockeylänkaren” har sedan publicerat länken till denna olagligt tillgängliggjorda piratutsändning, vilket domstolen alltså anser vara ett brott.

Detta innebär inte att länkar till lagligen publicerat material (det som utgör nätets hjärta) är olagliga.

Det mesta av era påståenden bygger på sakfel, brist på källkritik samt ovilja att inhämta fakta. Ni verkar helt enkelt ha fått en släng av det godtrohetsvirus som härjade redan 1998 -> http://urbanlegends.about.com/library/blvirus.htm

Stefan skrev

Viktigt också att lägga märke till detta:
”38-åringen hade inte själv konto på Canal Plus. Han fick den direkta url:en, sökvägen, till streamingen via en bekant.”

(från http://www.svd.se/naringsliv/it/falld-for-lankning-av-hockeymatcher_5651229.svd)

Dvs, Canal Plus delade med sig av öppna länkar till betalande kunder. Som delade med sig av dessa öppna länkar till icke-kunder. Som blev fällda för att de delade med sig av dessa öppna länkar.

Jonas skrev

@Mattias K.

Jag håller med om att det inte bör vara någon skillnad oavsett om sändningen är digital eller analog.

Men om nu digitalt skulle vara annarlunda, borde det då inte ligga på avsändarens (i det här fallet Canal Plus) ansvar att i görligaste mån se till att bara betalande kunder kan ta del av materialet? För att vara krass: om de skickar ut materialet helt oskyddat så får de faktiskt skylla sig själva ifall en del upptäcker och drar nytta utav det.

Jag kan bara tala för mig själv, men om jag skulle få en länk till streamat material skickat till mig som inte ens kräver något så grundläggande som ett användarnamn + lösenord så skulle jag förutsätta att det var menat att alla skulle kunna ta del av det.

Ingvar skrev

Varför känna skam när det finns möjlighet till handling? Vi kan återinföra tjänstemannaansvar. Vi kan kräva personligt ansvar från politiker och chefer. Vill du ha fler exempel på handlingar som leder till detta så kan du t e x anmäla filmen Ronja Rövadotter enligt lagen om utgivning av barnpornografi. Råkar du se någon politikers fotoalbum och detta inehåller nakna barn, anmäl.Hör du musik som är plagigat på äldre låtar, d v s nästan all music som utges idag, anmäl! Varje gång du ser en Amerikansk film, anmäl! De sista tio årens filmer från Hollywood kan dömas som plagigat och otillräcklig verkshöjd. m m

Kristoffer skrev

Sverige är och förblir ett pajasland, det bevisas gång på gång på gång. Detta är pinsamt bortom ord. Jag skäms över att överhuvudtaget bo i detta land.

Mattias K. skrev

Om jag förstod målet rätt så handlar det om en länk till en betal-streamning av en live-sändning.

Om man ska översätta detta fall till fysisk media skulle det vara samma sak som att betala en pay-per-view match på sin tv och bjuda in vänner, och säga att dom får bjuda in egna vänner.

En annan liknelse som också passar är om en restaurang med storbilds-tv skulle visa sina gäster pay-per-view matcher utan att lägga till något extra på notan.

Båda dessa typ-exempel förekommer redan utan att vara olagligt på något sätt eller vis så varför skulle en digital ekvivalent plötsligt vara en kriminell handling?

Man dömd för att ha länkat till upphovsrättskyddat material | iPortal skrev

[…] Försvaret hävdade att det inte är olagligt att länka till något som ligger öppet på internet medans åklagaren gick på linjen att mannen bröt mot upphovsrätten då han med hjälp av sin länkning har tillgängliggjort hockeymatcherna. I sitt domslut har tingsrätten stött sig på en bedömning av expertvittnet och civilrättsprofessorn Jan Rosén. Vad DN inte skriver på länken nedan är dock att Jan Rosén även är ordförande för Svenska Föreningen För Upphovsrätt. Piratpartiet skriver mer om just det här. […]

Vill Beatrice Ask ta död på Internet? skrev

[…] Piratpartiet är snällare och menar att domstolarna är helt ute och cyklar. Utanför Internet skulle det alltså vara förbjudet att spika upp en adress till en biograf. Med tanke på hur Beatrice Ask har agerat i IPRED frågan kan man ju börja undra ifall Internets död ligger på agendan. […]

103150162151163 skrev

Wow. Intressant.. Akta er, Google kanske inte ligger i Sverige, men de publicerar länkar till torrent-sidor som länkar till ”olagligt” material. :)

Ingvar skrev

Utrikesdepartementet och andra statliga verk har hemsidor med länkar till rent kommersiella siter som har olagliga länkar enligt detta beslut. Har ni tid och ork, skicka dessa som anmälningar till tingrätten och låt dom döma dessa och sig själva enligt deras eget resonemang. Gör dom inte detta kan inte heller denna dom vinna laga kraft.

Fredrik skrev

Nästa logiska steg borde vara att förbjuda telefonkataloger då de visar adresser till banker och annat som kriminella kan utnyttja…

Nicklas skrev

Då är väl Tingets dom olaglig också. De hänvisar väl till olika paragrafer här och där i texten.

JT skrev

Ett amerikanskt drömscenario.

Referenser och källhantering i litteratur borde prövas på samma sätt som länkning på nätet, eftersom det är en länkning till någon annans verk. Då blir t.ex. allt akademiskt arbete plötsligt olaglig verksamhet.

Anders skrev

Varför inte pröva prejudikatet?

En sökning på ”link:http://piratpartiet.se/” på Google ger just nu 1260 resultat. Gör 1260 anmälningar till att börja med och se vad som händer.

Eller varför inte leta upp alla utgående länkar från er egen hemsida och gör en massa anmälningar mot er själva.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>