Piratpartiet sköter Wikileaks’ nya servrar

Piratpartiet kommer att sköta driften av flera nya Wikileaksservrar. Diskussioner pågick under förra veckan som en direkt följd av Piratpartiets tidigare erbjudande om att hjälpa Wikileaks med serverplats och bandbredd. Avtalet mellan Piratpartiet och Wikileaks slutfördes under när Wikileaks talesperson Julian Assange var i Stockholm i helgen.

— Wikileaks arbete är viktigt för hela världen, säger Piratpartiets vice partiledare, Anna Troberg. Vi vill bidra till att maktmissbruk exponeras och till att makthavare ställs till svars för sina handlingar.

I förra veckan uppmanade Piratpartiet de andra partierna att hjälpa Wikileaks med deras demokratiarbete. Piratpartiet har i och med överenskommelsen tagit ett kliv fram och axlar en viktig del av ansvaret, och fortsätter att uppmana andra partier att hjälpa till. Wikileaks nya servrar kommer alltså att finnas hos Piratpartiet som sköter om dem.

Piratpartiet donerar serverplats och bandbredd utan kostnad till Wikileaks. Partiet anser det vara en del av sitt politiska uppdrag.

— Det här är ett av Piratpartiets kännetecken, säger Troberg. Vi pratar inte bara, vi agerar. Vi använder egna resurser och egen tid för att förändra världen, medan andra politiker tillsätter utredningar och undviker ansvar.

Wikileaks är konstant under angrepp eller hot om angrepp från korrupta eller maktmissbrukande organisationer som vill dölja sin verksamhet från allmänheten. Piratpartiets erbjudande välkomnades av Wikileaks talesperson Julian Assange:

— Vi är glada för den hjälp Piratpartiet ger oss, säger Wikileaks talesperson, Julian Assange. Våra organisationer delar till stor del grundläggande värderingar, och jag hoppas att vi ska kunna förbättra världen tillsammans i framtiden.

Assange ser också med spänning fram emot det svenska valet och vad det kan komma att innebära för pressfriheten och Wikileaks verksamhet.

— Vi hoppas att riksdagen under nästa mandatperiod kommer att göra ordentliga ansträngningar för att stärka det svenska presskyddet, säger Assange. Västerländska demokratier är inte alltid så fria som man skulle kunna tro, och pressfriheten behöver ständigt skyddas. Vi skulle speciellt uppskatta om Sverige kopierade Islands Initiativ för Modern Media, vilket är en uppfattning som vi delar med Piratpartiet.

Överenskommelsen mellan WikiLeaks och Piratpartiet är ett första steg:

— Vi ser flera andra möjligheter att samarbeta med Piratpartiet i framtiden och ser fram emot att gå vidare med dem, avslutar Assange.

För mer information:

Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet, 010-3333402
Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, 010-3333401

Kommentar: när pressmeddelandet gick ut stod en tredje person här, i rollen som svensk pressekreterare för Julian Assange. Vi har blivit ombedda att plocka bort den personen som kontakt i det publicerade pressmeddelandet eftersom vederbörande inte kan få kontakt med Assange (det kan i stort sett ingen) och vederbörande var trött på att bli uppringd av hela världens media med den förväntningen. Det florerar konspirationsteorier om varför personen försvann men det har alltså en väldigt enkel förklaring.

Bilder från avtalssigneringen:

Alla bilder är fria att använda enligt CC0 / Public Domain utan några som helst restriktioner. Fotografen, Rickard Olsson, får anges om man vill.

Julian Assange och Rick Falkvinge skriver pressmeddelande

Julian Assange och Rick Falkvinge signerar avtal – 1

Julian Assange och Rick Falkvinge signerar avtal – 2

Julian Assange och Rick Falkvinge skakar hand – 1

Julian Assange och Rick Falkvinge skakar hand – 2 – med Anna Troberg

Julian Assange och Anna Troberg skakar hand

Piratpartiet kommer att sköta driften av flera nya Wikileaksservrar. Diskussioner pågick under förra veckan som en direkt följd av Piratpartiets tidigare erbjudande om att hjälpa Wikileaks med serverplats och bandbredd. Avtalet mellan Piratpartiet och Wikileaks slutfördes under när Wikileaks talesperson Julian Assange var i Stockholm i helgen.

— Wikileaks arbete är viktigt för hela världen, säger Piratpartiets vice partiledare, Anna Troberg. Vi vill bidra till att maktmissbruk exponeras och till att makthavare ställs till svars för sina handlingar.

I förra veckan uppmanade Piratpartiet de andra partierna att hjälpa Wikileaks med deras demokratiarbete. Piratpartiet har i och med överenskommelsen tagit ett kliv fram och axlar en viktig del av ansvaret, och fortsätter att uppmana andra partier att hjälpa till. Wikileaks nya servrar kommer alltså att finnas hos Piratpartiet som sköter om dem.

Piratpartiet donerar serverplats och bandbredd utan kostnad till Wikileaks. Partiet anser det vara en del av sitt politiska uppdrag.

— Det här är ett av Piratpartiets kännetecken, säger Troberg. Vi pratar inte bara, vi agerar. Vi använder egna resurser och egen tid för att förändra världen, medan andra politiker tillsätter utredningar och undviker ansvar.

Wikileaks är konstant under angrepp eller hot om angrepp från korrupta eller maktmissbrukande organisationer som vill dölja sin verksamhet från allmänheten. Piratpartiets erbjudande välkomnades av Wikileaks talesperson Julian Assange:

— Vi är glada för den hjälp Piratpartiet ger oss, säger Wikileaks talesperson, Julian Assange. Våra organisationer delar till stor del grundläggande värderingar, och jag hoppas att vi ska kunna förbättra världen tillsammans i framtiden.

Assange ser också med spänning fram emot det svenska valet och vad det kan komma att innebära för pressfriheten och Wikileaks verksamhet.

— Vi hoppas att riksdagen under nästa mandatperiod kommer att göra ordentliga ansträngningar för att stärka det svenska presskyddet, säger Assange. Västerländska demokratier är inte alltid så fria som man skulle kunna tro, och pressfriheten behöver ständigt skyddas. Vi skulle speciellt uppskatta om Sverige kopierade Islands Initiativ för Modern Media, vilket är en uppfattning som vi delar med Piratpartiet.

Överenskommelsen mellan WikiLeaks och Piratpartiet är ett första steg:

— Vi ser flera andra möjligheter att samarbeta med Piratpartiet i framtiden och ser fram emot att gå vidare med dem, avslutar Assange.

För mer information:

Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet, 010-3333402
Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
Anna Ardin, pressekreterare i Sverige för Julian Assange på WikiLeaks, 0733-907017

Kommentarer

Troed skrev

(fel forum för en språkdiskussion)

@Johan Jag vet, annars hade jag påpekat att det var språkligt fel. Den rekommenderas dock inte att användas just eftersom det är så sällsynt och det hade varit mycket bättre att skriva om meningen. När det är en rubrik i en pressrelease kan man ägna lite mer tid åt utformningen – jämför med att det inte används i den löpande texten trots likadan formulering.

Nåja, huvudkommentaren var att citatet hänförs till Anna i den svenska pressreleasen och Rick i den engelska.

Johan skrev

Troed: Genitivapostrof är korrekt i detta sammanhang, framgår om man läser svenska skrivregler. Då missförstånd kan uppstå ska den vara där, tas den bort kan man tro att nominativ är ”wikileak”. Men det ska vara en apostrof (’), och inte en akut accent (´) som det är nu.

Troed skrev

Bra citat om att agera istället för att prata – men det låter mycket mer som något Falkvinge skulle säga än Troberg. Den engelska pressreleasen fick kanske det rätt?

”– This is one of our signatures, says Falkvinge. We don’t just talk. We act. Using our own resources and time, we help change the world rather than pass the buck, commission reports, and avoid responsibility like other politicians.”

(Ta gärna bort apostrofen efter Wikileaks i rubriken – den gör ont!)

ANNM skrev

Jag utgår ifrån att det bara är publicerat material, alternativt hårdkrypterat, som kommer att lagras på servrarna så att piratpartiets drifttekniker inte kan misstänkas för att vara inne och pilla på saker som kan avslöja källor?

Oavsett vilket så är det ett snyggt drag. Svenska politiker kommer nog att akta sig väldigt noga för att försöka stänga ner WikiLeaks när det innebär en direkt attack på piratpartiet med de uppenbara effekter det kan ha i opinionen.

Ola skrev

Mycket bra jobbat, PP! Det glädjer en att Piratpartiet kan hjälpa en organisation som Wikileaks!

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>