Piratpartiet presenterar sina valmanifest

Piratpartiet presenterar idag måndag sina valmanifest inför 2010. Det är tre politiska kartor — sjökort, på Piratpartiets språk — som beskriver vad Piratpartiet vill göra sakpolitiskt vid sitt riksdagsinträde. De är indelade i partiets tre kärnfrågor: integritet, kultur och kunskap.

— Jag är väldigt nöjd med de här manifesten, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Alla medlemmar uppmanades att diskutera sakpolitik under två månader och ta fram sjökorten i ett grupparbete.

Piratpartiet menar att båda regeringsalternativen systematiskt har monterat ner rättssäkerheten under de två förra mandatperioderna. Allt ifrån rättegångar med hemlig bevisning till tankebrottslighet har införts, och allt från omvänd bevisbörda till skamstraff har föreslagits.

— Det är ingen hejd på vad som används som använts som skenursäkt, säger Falkvinge. Allt från barnporr till terroristnoja och rikets säkerhet har åkallats för att införa censur, massavlyssning och tankekriminalitet. För att inte tala om att lobbyorganisationer getts rena polisbefogenheter. Det måste bli ett slut på det här.

Piratpartiet kom in i EU förra året med buller och bång på över sju procent av väljarstödet. Sedan dess har opinionssiffrorna till riksdagen legat kring 1,5%. I de senaste mätningarna har man dock kunnat se ett kraftigt uppsving för gruppen ”övriga partier”, där Piratpartiet varit dominerande. Den närmar sig nu fyraprocentstrecket och liknar trendkurvan från EU-valet.

— Ett riksdagsinträde för Piratpartiet har mycket större positiv effekt på Sverige än att byta eller behålla statsminister, säger Falkvinge. Vi skulle bli världsledande i att bryta övervakningstrenden och bygga en ny grund för nästa generations jobb, medborgarrätt och kunskapssamhälle.

Referenser och länkar:

Piratpartiets sjökort – INTEGRITET
Piratpartiets sjökort – KULTUR
Piratpartiets sjökort – KUNSKAP

För mer information:

ring Rick Falkvinge, partiledare, 010-3333401
ring Anna Troberg, vice partiledare, 010-3333402
se Piratpartiets presscenter, http://press.piratpartiet.se, för pressbilder och andra resurser

Kommentarer