FRA: Riv upp, gör om, gör rätt!

Idag är det två år sedan riksdagen fattade beslut om att låta FRA övervaka de egna medborgarna. FRA-lagen är en mycket speciell lag, och årsdagen av denna blir därför en speciell dag. Det är dock inte en dag att fira, utan en dag att sörja — idag är det två år sedan någonting mycket viktigt dog i det svenska samhället. Idag sörjer vi bortgången av privatlivet.

Försvarets Radioanstalt var från början en del i det militära försvaret av Sverige. Sverige skulle genom att pejla fientliga förband kunna räkna ut om ett militärt anfall var förestående. Idag ägnar man sig åt avlyssning, analys och registrering av kommunikation, militär såväl som civil. Verksamhetsområdet har alltså flyttats från militär radiopejling till registrering av rena telefonsamtal och byggandet av så kallade sociogram som beskriver hur människor kommunicerar med varandra.

FRA-lagen innebar bland annat att FRA gavs möjlighet att bedriva spaning i kabel mot diffust definierade hot och att lagra information om allas våra kommunikationsmönster och umgängeskretsar. Detta är den kontroversiella delen eftersom det kraftigt utökade FRA:s spaningsmandat. Nästan all civil data- och teletrafik går idag via kabel, och faller därför inom ramen för vad FRA får övervaka. Ingen höjs över misstanke och alla medborgare anses vara potentiella brottslingar redan från början.

– Lagen är en juridisk styggelse, fullständigt rättsvidrig och totalt ovärdig en modern demokrati, säger Rick Falkvinge och fortsätter: Så länge den finns kvar i sin nuvarande form  är Sverige inte bättre än de diktaturer vi kritiserar för bristande hänsyn mot de mänskliga rättigheterna. Rätten till privatliv är en mänsklig rättighet, och Sverige har i och med denna lag i praktiken avskaffat denna rätt.

Piratpartiet anser att detta är ett totalt oacceptabelt ingrepp i den personliga integriteten och att det hör till varje civiliserad statsordning att medborgarna garanteras rätten till privatliv och frihet från statlig övervakning. Lagen innebär ett totalt avskaffande av precis dessa två saker, vilket är anledningen till att vi kräver att lagstiftningen så snart som möjligt återställs till tidigare ordning, och dessutom att det klargörs att FRA inte har positivt lagstöd för spaning mot svenska medborgare, vare sig i etern eller i kabel.

– Ingen som inte är misstänkt för ett brott skall avlyssnas, fortsätter Rick Falkvinge. Att avlyssna samtliga medborgare för att ”det är bra att ha” är inte förenligt med någon typ av civiliserad rättspraxis — eller övrig lagstiftning så som  den ser ut i dagsläget. Om vi med gott samvete ska kunna säga oss vara en demokrati så måste denna lag bort — och det omedelbart!

För mer information:

ring Rick Falkvinge (PP), partiledare för Piratpartiet, 010-3333401
ring Anna Troberg (PP), vice partiledare, 010-3333402
se Piratpartiets Presscenter, http://press.piratpartiet.se, för pressbilder, logotyp med mera

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>