”Tingsrättsdom torpederar grundläggande rättsprinciper”

Stockholms tingsrätt beslöt idag att en Internetleverantör inte längre får förmedla Internet till The Pirate Bay. Detta bryter mot grundlagen och ett antal andra viktiga principer.

Detta är en uppföljning på ett tidigare pressmeddelande från Piratpartiet. Bakgrundsinformation om vad som hänt, och varför detta är viktigt, finns nedan.

— Med det här domslutet har man fullständigt öppnat Pandoras Box, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Nu finns det inget som hindrar att konkurrenter stämmer varandra av nätet, att tele- och internetbolag tyngs ner med stämningar om vad som sägs i telefonerna i deras nät, eller att vissa operatörer tvingas att inte bära viss trafik. Nätet och yttrandefriheten som vi känner den är nu i riktig fara, och det bara för att en domstol vill vifta på svansen efter Hollywoods pipa. Det är skamligt.

— Stockholms tingsrätt har nu valt att angripa svensk infrastruktur för att Hollywood ska bli nöjda, säger Falkvinge. Så får det bara inte gå till. Det är som om McDonalds skulle få stänga av trottoarerna utanför alla Burger King.

— Stockholms tingsrätt har fundamentalt gått över alla sina befogenheter och vi kommer att svara med en ombedelbar JO-anmälan. Så här får det bara inte gå till.

— Det är bara ytterligare ett i raden av exempel som visar varför Piratpartiet behövs, avslutar Falkvinge. Oförståelsen för nya realiteter, och vad de för med sig, sätter viktiga principer i fara.

För mer information:

kontakta Rick Falkvinge (PP), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600
kontakta Christian Engström (PP), förste vice partiledare och Europaparlamentariker, 070-6633780
kontakta Anna Troberg (PP), andra vice partiledare, 0704-676273
se Piratpartiets presswebb, http://press.piratpartiet.se, för pressbilder med mera

Bakgrundsfakta:

I maj i år stämde ett tiotal amerikanska Hollywoodbolag The Pirate Bay, utan att vänta in utgången av den pågående rättegången. Det var i stort sett samma bolag som stod som målsägare i rättegången, som alltså valde att lämna in ytterligare en parallell civilrättslig stämning. I denna krävde Hollywoodbolagen också att The Pirate Bays internetleverantör skulle tvingas stänga av Internet till The Pirate Bay till dess att målet var avgjort, och att de inte skulle beredas tillfälle att yttra sig om avstängningskravet förrän det var beslutat.

Detta avgjordes alltså idag, efter de hade fått yttra sig. Men under tiden hade The Pirate Bay bytt internetleverantör. Den internetleverantör, som kravet ursprungligen var riktat mot, var emellertid den som kravet också verkställdes mot, trots att The Pirate Bay nu endast transiteras genom denna.

Att transiteras innebär att man inte har någon som internetleverantör, men att det mesta av trafiken går genom den punkten. Ungefär som trottoaren utanför ett hamburgerhak: om man kan få det avstängt för vägarbete eller på grund av en domstolsorder, så behöver man inte längre utöva påtryckningar på hamburgerhakets hyresvärd (förutsatt att man vill få bort det).

Det som hänt idag bryter mot tre oerhört viktiga principer. Den första är det, som Europaparlamentariker Christian Engström förklarar på sin blogg:

I Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna står det att var och en ska ha frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser. Ibland kan man dömas i efterhand för vad man har spritt, men det ska inte få förekomma att myndigheter ger sig in och hindrar spridningen i förväg. Den här regeln (som ingår i den svenska grundlagen) har nu tingsrätten bestämt sig för att strunta i.

Den andra principen som brutits är att domstolen inte har angripit en aktör, utan infrastruktur. Det är något helt nytt i fredstid. Opassande utvecklar: ifall McDonald’s stämde Burger King, så vore det här motsvarigheten till att McDonalds krävde — och fick — Sergels Torg avstängt, så att Burger king som ligger där visserligen kan fortsätta att ha öppet, men inga kunder kan komma dit. Att domstolen kan övertalas att ta till en sådan åtgärd för en civilt tvistemål kan inte beskrivas som annat än ett övergrepp.

Det har förekommit tidigare att svenska staten har gått runt yttrandefriheten genom att i stället angripa infrastrukturen. Under andra världskriget, så förbjöds enligt uppgift tidningen Norrskensflamman att transporteras på de färdmedel som fanns tillgängliga. Den fick fortfarande tryckas och läsas, men inte transporteras någonstans.

Detta är inte respekt för grundlagen, och detta är inte praktisk omsättning av grundlagens anda.

Den tredje principen som brutits är budbärarimmuniteten, det som i tekniska termer även benämns Common Carrier och Mere conduit. För första gången vad någon i Piratpartiet kan minnas, så har en budbärare gjorts ansvarig vid vite om en viss sorts budskap förmedlas. Det är som om Telia skulle beläggas med domstolsförbud att förmedla vissa ord i telenätet, och är ett mycket, mycket allvarligt brott mot informationsfriheten, och i förlängningen ett hot mot fri infrastruktur.

Sammantaget har Stockholms tingsrätt agerat långt över sina befogenheter, och i samma veva satt mycket farliga prejudikat till dess situationen kan korrigeras politiskt.

Kommentarer

anonymous skrev

Jämförelsen med Norrskensflamman är bra, för den placerar dåvarande och nuvarande svenska staten i rätt sällskap, fascismen.
Inga läger än, dock.

Christofer Laurell skrev

Lennart, Lennart, Lennart, det är sällan man möter personer så hjärntvättade att de tror att the pirate bay är som en dinosaurie.

Jag skulle snarare säga att filmbolagen är som dinosaurier. Att se dem som det är inte särskilt svårt heller, med tanke på att dem redan styrs av korrumperade fosiler.

De valde att istället för att presentera alternativ så att behovet för the pirate bay skulle minska, så försöker de istället bita av huvet på allt som står i vägen.

Det är en sak att de biter efter personer.

Med de stampar fan inte på våran grundlag. Fram med högaffeln och kör upp den i den idiotiske jäveln som ansåg att skita i en grundlag vore en bra ide.

Stefan skrev

*hämtar högaffel och fackla från garaget*
Detta är en ren skandal. Att Sverige har viftat på svansen för media industrin är redan känt, och skammlöst. Men detta är droppen som får bägaren att forsa över med en fat som niagara fallen skulle bli avunsjuka på.

STR har tagit ett stort övertramp in i zonen för frihet och man ser redan nu hur kedjorna börjar växa som rötter kring fötterna

Grottmäniskan skrev

Nu börjar jag bli rädd, tänk om typ Vattenfal, Telge energi och Fortum blir hotade av typ Bert Karlsson eller någon annan skivbolagsdiriktör, för dom vet ju om att man använder deras ström (230v) för att fildela (c)-matriel. Dom vill ju inte känna sig hotade när dom går till jobbet eller lämnar barnen på dagis, tänk om dom också lyssnar på våran nya polismakt (Sony, eller vad dom nu heter) och bara stänger av strömen, då blir man ju utan kaffe på morgonen innan man åker till jobbet, och jag kan inte läsa böcker på kvällarna om jag inte bunkrar stearinljus för ett par år framåt. hmmm, var är vi på väg ???

Lennart Holmgren skrev

Stockholms tingsrätt har gjort det enda rätta. Detta är ett interiminstiskt beslut i avvaktan på den slutliga domen. Bra med kvicktänkta jurister. TPB är idag såsom en dinosaurie som inte har kraft att fatta vad som händer. Haaaha

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>