Polisen vill ha ökad rätt att kartlägga våra privatliv

Polismetodutredningen har idag lagt fram förslag om att ge polisen befogenheter att göra grova intrång i privatlivet för alla brott, även småbrott som förolämpning och olovlig körning.

— Det här är ytterligare ett steg mot övervakningsstaten. Det har varit alldeles för många sådana steg på senare tid, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet.

— Rätten till ett privatliv måste gälla fullt ut även på internet. Det krävs allvarliga brott för att polisen ska få gå in i ditt hem, men den principen vill man nu gå ifrån på nätet, säger Rick Falkvinge.

Tidigare har rättsväsendet endast fått göra sådana intrång i privatlivet för brott som ger två års fängelse eller mer. Bara en handfull av de allra grövsta brotten faller i denna kategori, som mord, grov mordbrand och våldtäkt. I den här utredningen, så ges alltså polisen rätt att spåra människor även för brott som förtal, snatteri och olovlig körning. Det är en kraftig försvagning av integritetsskyddet.

Polisen ska enligt förslaget inte ens behöva gå till domstol för att få ut abbonenten bakom IP-adresser, utan kan gå direkt till operatören. Det betyder att sådana trafikuppgifter, som kan användas för omfattande kartläggning av individer, nu helt saknar integritetsskydd.

— Utredaren anger uttryckligen att en av anledningarna till denna försvagning är att polisen ska få jaga fildelare, säger Falkvinge. Det är anmärkningsvärt att man ytterligare monterar ner grundläggande rättigheter för att försöka vrida tillbaka klockan till en tid som sedan länge passerat. Genom historien har många makthavare ställt sig i vägen för tidvattenvågor och sagt ”stopp i lagens namn”, och det enda de lyckats med är att se larviga och genomblöta ut.

Länkar och referenser:

Delbetänkandet, http://www.regeringen.se/sb/d/11385/a/119163

För mer information:

kontakta Rick Falkvinge (pp), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600
kontakta Christian Engström (pp), vice ordförande, 070-6633780
se Piratpartiets Pressweb, http://press.piratpartiet.se

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>