Regeringen vill ge upphovsrättslobbyn utpressningsrättigheter

Regeringen väntas idag lägga fram sitt lagförslag om den hårt kritiserade privatpolislagen IPRED1, som ger upphovsrättslobbyn polisbefogenheter. I propositionen har ingen hänsyn tagits till den massiva folkopinion som kritiserat förslaget. Inom loppet av veckor har Facebookgruppen mot förslaget engagerat mer än 60 000 personer.

— Vi i Piratpartiet har länge sagt att lagarna som gör fildelning kriminellt står i konflikt med grundläggande rätt till personlig integritet och rättssäkerhet. Det här lagförslaget ställer verkligen den konflikten på sin spets, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet.

I Danmark, där lagen har införts, har Piratpartiets systerparti visat exempel på hur vanliga privatpersoner har fått kravbrev från skiv- och filmlobbyn på tiotusentals, ibland hundratusentals kronor. Samtidigt visar undersökningar från Finland att lagen inte har någon effekt alls på fildelningens omfattning.

— Det är genomkorrupt att privatisera rättsväsendet på det här sättet, och ett hån mot allt vad rättssäkerhet heter, säger Falkvinge. Vi vet precis hur lobbyns utpressningsmetoder ser ut. Vi har till och med läst deras kravbrev. ”Betala femtiotusen inom tio dagar, annars stämmer vi dig på det dubbla.”

Privatpolislagen IPRED1 bygger på ett EU-direktiv, men Sverige är inte skyldigt att införa den del av direktivet som ger upphovsrättslobbyn polisbefogenheter. Andra EU-länder har infört direktivet utan att ge privata intressen sådana befogenheter. Detta är regeringens eget val.

— Det här är inte att ta hänsyn till samhällsintressen eller opinion, avslutar Falkvinge. Det här är att ge en privat industri rätten till statligt sanktionerad utpressning mot barnfamiljer. Att legalisera maffiametoder. Regeringen har visat sina färger i frågan, och de ställer sig inte på framtidens sida.

För mer information:

kontakta Rick Falkvinge (pp), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600
kontakta Christian Engström (pp), vice ordförande, 070-6633780
se Piratpartiets Pressweb, http://press.piratpartiet.se

Länkar och referenser:

Bakgrundsinformation till lagförslaget

Kommentarer

Inga kommentarer.