”Stoppa IPRED” nu större än Moderaterna

Detta är ett gemensamt pressmeddelande från Piratpartiet, Piratbyrån och The Pirate Bay.

På fredagmorgonen växte proteströrelsen ”Stoppa IPRED” om moderaterna i medlemsantal. Det är denna proteströrelse som justitieminister Ask kallat för ”en liten högljudd grupp”, och som nu har växt sig större än hennes parti.

Det rör sig om den förestående Privatpolislagen, IPRED, som innebär att skiv- och filmbolagslobbyn får mer långtgående befogenheter än den svenska polisen. I alla andra länder där denna lobby fått liknande befogenheter har de påbörjat en systematisk utpressning av privatpersoner och barnfamiljer. Enligt initiativtagarna till gruppen är lagförslaget ett haveri i rättssäkerhet:

— Det är en skandal att man ens funderar på att ge en ren lobbyverksamhet frikort att skicka kravbrev till privatpersoner och barnfamiljer, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Förut var upphovsrätten något som bara diskuterades mellan förlagsjurister. Nu går den hela vägen in i folks sovrum, klädd i polisuniform. Det är helt och fullständigt urspårat. En upphovsrättsdiskussion måste utgå från hur vi kan kulturmaximera samhället utan att det drabbar privatpersoner, i stället för att som nu, diskutera hur dagens upphovsrätt ska skyddas till varje pris. Rättssäkerheten och andra grundstenar ska inte offras för det civilrättsliga handelsmonopol som kallas upphovsrätt.

Moderaterna hade vid senaste revisionen 53117 medlemmar. Stoppa IPRED är just nu uppe i 53338, och växer med ungefär 1500 medlemmar per dag. The Pirate Bay menar att det är flera miljoner vanliga svenskar som är berörda:

— The Pirate Bay har 2,2 miljoner svenska användare en vanlig vecka, säger Peter Sunde, talesman för The Pirate Bay. Vi tänker inte stå stilla vid sidan av och se när dessa människor blir jagade av storbolag med vinstsyfte att jaga dem. Vi gör som vi alltid gjort, och kämpar för rättigheter både politiskt och tekniskt.

Piratbyrån pekar dessutom på att upphovsrättslobbyn inte är intresserad av rättssäkerhet, utan bara vill bötfälla någon, vem som helst, för den skrämseleffekt det ger:

— Inget säger att den som får kravbrevet är personen som fildelat, säger Magnus Eriksson på Piratbyrån. Det kan lika gärna vara en förälder, en caféinnehavare eller en skola som ställs mellan valet att betala tiotusentals kronor direkt eller riskera det mångdubbla i skadestånd. Prövas det i rätten håller det inte, men upphovsrättsindustrin är bara intresserade av skrämseleffekten som tillåter dem att fortsätta drömma om att förvandla internet till en digital simulation av massmedia.

I sådana skadeståndskrav står en privatperson eller barnfamilj ensam i rätten, utan försvarare eller representant, mot en hel branschorganisation. Parterna i målet är allt annat än jämnstarka.

Regeringen väntas lägga sin proposition om Privatpolislagen IPRED inom kort. Riksdagen fattar sedan beslut i frågan.

För mer information:

ring Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, 0708-303600
ring Christian Engström, vice ordförande för Piratpartiet, 070-6633780
ring Magnus Eriksson, presstalesman för Piratbyrån, 0709-620896
kontakta The Pirate Bay (via mail), http://thepiratebay.org/contact

Länkar och referenser:

Moderaternas medlemsantal finns på Wikipedia.
Protestgruppen Stoppa IPRED finns på Facebook.

Om Stoppa IPRED:

Stoppa IPRED är ett samarbetsprojekt mellan Piratpartiet, Piratbyrån och The Pirate Bay. Protestgruppen syftar till att lyfta upp det rättssäkerhetshaveri som just nu förbereds med Privatpolislagen IPRED.

Om Piratbyrån:

Piratbyrån är inte en organisation, åtminstone inte i första hand. Först och främst är Piratbyrån, allt sedan starten 2003, en pågående konversation. Piratbyrån reflekterar kring kopiering, informationsinfrastruktur och digital kultur, såväl inom gruppen, utifrån de olika erfarenheter och kompetenser vi har, som i våra dagliga möten med andra människor. Konversationerna mynnar ofta ut i olika slags aktiviteter.

Om The Pirate Bay (TPB):

TPB är Sveriges i särklass största nätsida – det är faktiskt en av de 100 största i världen. TPB är dessutom världens största fildelningsnätverk. Genom systemet kan vem som helst distribuera digital information utan censur och utan några avgifter.

Kommentarer

johannes skrev

hej ja tycker det är förjävligt om dom får igenom ipred lagen man måste väl få nån integritet kvar ja hoppas ingen vill att det här ska bli ett storebror land där högt uppsatta och ensklilda företag kan kräva folk på pengar hur dom vill som det stod i texten ovan det är ju även oskyldiga som kommer bli drabbade i form av skolor osv.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>