EU-förslag hotar Internet

På onsdag röstar EU-parlamentet om det så kallade telekompaketet. Paketet innehåller lagförslag på många områden inom telekommunikation, bland annat att kunna stänga av människors internetuppkopplingar.

– Internet är inte en leksak som man kan ta ifrån barnen när de har varit stygga. Internet är en viktig del av medborgarnas vardag. Det måste politikerna lära sig nu, säger Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge.

Omröstningen om telekompaketet på onsdag handlar om ett grundförslag och ett hundratal förslag på ändringar av grundförslaget. Det gör det mycket komplicerat att sätta sig in i frågan för utomstående. Några som dock gjort det är medlemmarna i den franska aktivistorganisationen La quadrature du net, en organisation som arbetar för medborgarrättsfrågor på internet. De har analyserat alla ändringsförslagen till telekompaketet och Piratpartiet ställer sig bakom La quadrature du nets rekommendationer.

– Vi uppmanar alla EU-parlamentariker, både de svenska och övriga, att följa de röstningsrekommendationer som La quadrature du net har tagit fram, säger Rick Falkvinge.

Några av ändringsförslagen öppnar dörren för att stänga av människor från internet om de blir anklagade för att ha fildelat mer än tre gånger. Det var ett sådant förslag som den svenska Renforsutredningen innehöll, men som Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth förkastade i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 14 mars 2008.

– Nu finns risken att förslaget dyker upp igen. När lobbyisterna misslyckas med att få igenom sina förslag i ett land använder de EU som bakdörr, säger Rick Falkvinge.

Många av tilläggen har fått stark kritik av EU:s motsvarighet till Datainspektionen, European Data Protection Supervisor EDPS.

Telekompaketet som det ser ut nu skulle innebära att en domare, i väntan på åtal, helt kan stänga av tjänster som eBay, Tradera eller Blocket om någon hävdar att där finns en annons om förfalskade varor. Att stänga ner en hel tjänst på rena indicier är långt ifrån rimligt. Dessutom straffar man budbäraren och de legitima användarna istället för förbrytaren.

De svenska EU-parlamentarikerna har kommit med flera bra förslag. Det här är inte en blockskiljande fråga. Både Christofer Fjellner (m) och Eva-Britt Svensson (v) står bakom utmärkta förslag.

– Det är glädjande att flera av våra svenska parlamentariker har en mer modern inställning till internet. Det visar att de har förstått hur viktig del av samhällets infrastruktur internet är idag. Tyvärr räcker inte det, utan vi måste arbeta hårt för att resten av parlamentarikerna ska förstå det, avslutar Falkvinge.

För mer information:

kontakta Rick Falkvinge (pp), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600
kontakta Christian Engström (pp), vice partiledare, 070-6633780
se Piratpartiets Pressweb, http://press.piratpartiet.se

Länkar och referenser:

Aktivistorganisationen La quadrature du net
Röstningsrekommendationer från La quadrature du net
Pressmeddelande från La quadrature du net
Debattartikel i Svenska Dagbladet där justitieminister Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tog avstånd från tanken att stänga av fildelare från internet

Rättelse:

När meddelandet skickades stod Eva-Britt Svensson som tillhörande (s). Rätt parti är naturligtvis (v). Vi beklagar felet.

Kommentarer

Inga kommentarer.