Razzia mot tyska Piratpartiet för att hitta polisläcka

Tyska polisen har gjort en razzia mot tyska Piratenpartei för att hitta den läcka som avslöjade existensen av hemlig och grundlagsstridig datoravlyssning i tyska Bayern. Razzian väcker frågor om källskydd, politisk repression och vikten av öppenhet.

Det tyska Piratpartiet, Piratenpartei Deutschland, avslöjade nyligen att tyska federala polisen har grundlagsstridiga virusprogram som kan planteras på datorer för att avlyssna privat datortrafik. Detta avslöjades delvis genom ett läckt internt dokument från bayerska polisen. I torsdags gjordes en husrannsakan mot presstalesmannen för tyska Piratpartiet, i syfte att hitta källan till det läckta dokumetet. Man beslagtog också en server tillhörande en annan medlem av tyska Piratpartiet dagen efter.

Situationen är politiskt laddad eftersom tyska Piratpartiet upprepade gånger har kritiserat den påstådda existensen av sådana olagliga avlyssningsvirus.

— Detta kan bara ses som ett angrepp på vår politik, säger Jens Seipenbusch, vice ordförande för tyska Piratpartiet. Det ser ut som om några av våra tjänstemän vill införa en övervakningsstat utan att någon märker det.

— Detta visar med all tydlighet varför det svenska källskyddet måste vaktas till varje pris, säger Rick Falkvinge, partiledare för svenska Piratpartiet. Politikerna anstränger sig hårt för att titta åt andra hållet när nya lagförslag urholkar våra demokratiska skyddsvallar. Detta är ett exempel på varför skyddsvallarna finns.

För mer information:

se Piratenpartei Deutschlands pressmeddelande här
se detaljer i ett mail på den internationella piratkoordinationslistan
ring Rick Falkvinge, partiledare svenska Piratpartiet, 0708-303600
ring Jens Seipenbusch, vice ordförande tyska Piratpartiet, +49 175 3482668
se svenska Piratpartiets presswebbsidor för pressresurser
se tyska Piratpartiets webbsidor för pressresurser (på tyska)

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>