Piratpartiet: Centern fulspelar om FRA

Centerpartiet gick igår ut med ett utspel om att FRAs massavlyssning inte ska gälla svenskar. Piratpartiet anser att centern fulspelar och försöker vilseleda.

– Det viktiga är om kablarna kopplas in eller inte. Är centern beredd att riva upp lagparagrafen som tvingar internetoperatörerna att ge FRA en kopia på all gränsöverskridande trafik? Det verkar som om centerns svar är nej, och då är det här ingen lösning, säger Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge.

Piratpartiet ser också många andra problem med FRA-lagen som centerns förslag inte alls tar upp.

– Sammanblandningen mellan polisens och militärens roll finns kvar i centerns förslag. I ett demokratiskt samhälle är det inte myndigheter som är knutna till försvaret som ska jaga brottslingar. Det är polisens uppgift, säger Falkvinge.

FRA har fått en egen version av personuppgiftslagen som ger dem rätt att registrera enskilda människors religion, politiska åsikter och sexuella läggning. FRA får dessutom lämna den informationen vidare till andra länder. Centerns utspel nämner ingenting om det.

– Tycker centern att FRA ska få lämna ut information om homosexuella till länder där de kan bli av med jobbet, eller råka ännu värre ut, om deras läggning blir känd för myndigheterna? frågar Falkvinge. Den rätten har de enligt FRA-lagen. De enda utländska myndigheter som är intresserade av sådan information är de som vill använda den.

– FRA-lagen måste rivas upp. Det räcker inte med kosmetiska förändringar, säger Falkvinge.

För mer information:

ring Rick Falkvinge, 0708-303600
ring Christian Engström, 070-6633780
se Piratpartiets hemsida, http://piratpartiet.se

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>