Piratpartiet JO-anmäler åklagare

Åklagaren valde att inte gå vidare med polisanmälan som lämnats in mot FRA. Piratpartiet JO-anmäler nu åklagaren.

– Åklagaren säger att vem som helst får avlyssna vad som helst, om det bara råkar skickas med radiovågor, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Europadomstolen har sagt att våra grundlagar säger raka motsatsen. Det borde åklagaren känt till i den här debatten, och jag anser därför att det borde prövas som tjänstefel.

Det var den 16 juni som en privatperson polisanmälde FRA för olaglig avlyssning. Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström skriver i sitt beslut om att inte inleda en förundersökning: ”Att ta del av radiobefordrade elektroniska meddelanden som sänds via etern kan inte anses vara olaglig avlyssning och är inte något brott mot lagen om elektronisk kommunikation”.

– En konsekvens av åklagarens beslut är att meddelarfrihet och källskydd inte gäller, om telefonsamtalet någonstans går över satellit eller radiolänk, säger Falkvinge. Uppgifter kan inte längre lämnas skyddat till media. Sådana tekniska detaljer vet man inget om som uppgiftslämnare, och därför är det här beslutet absurt. Både Lagrådet och Europadomstolen har varit mycket tydliga med att det är förtroligheten i kommunikationen som skyddas, oavsett teknisk metod.

– Brevhemlighet, meddelarfrihet och källskydd gäller. Konstigare än så är det inte, säger Falkvinge.

Lagrummet som åklagaren tar upp kommer från den gamla Radiolagen, och syftar på att vem som helst får sitta i sin bostad och lyssna på kortvågsradio. Sedan den lagen finns det en oskriven regel om att vem som helst får lyssna på vilka radiovågor som helst.

– Det är en väldig skillnad på att en vanlig medborgare sitter och rattar på sin amatörradio, och att en av Sveriges rikaste myndigheter sätter upp en gigantisk avlyssningsstation i Onsala för att tjuvlyssna på sina egna medborgares telefonsamtal och e-post, avslutar Falkvinge. Europadomstolen är mycket tydlig med att det inte är någon skillnad på att avlyssna telefonsamtal i radio eller på annat sätt. Att göra så är kriminellt, oavsett teknik.

För mer information:
ring Rick Falkvinge, 0708-303600

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>