PP, V: ”Miljöpartiet sviker i FRA-frågan”

Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick tidigare idag ut med att FRA-lagen ska rivas upp och göras om först efter ett eventuellt maktskifte i valet 2010. FRA-lagen ska då göras om efter en utredning. Under tiden blir det fritt fram för FRA att koppla in sina kablar och börja massavlyssna svenska folket.

– Miljöpartiet sviker med detta den medborgarrättsliga linje som man tidigare drivit, säger Rick Falkvinge, ledare för Piratpartiet. Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör, sade på en manifestation i torsdags att det var ett absolut krav för ett framtida regeringssamarbete, att FRAs allmänna avlyssning inte ska förekomma. Nu har mp svikit den linjen och kan tänka sig en avlyssning av svenska folket, bara det går igenom en utredning först. Så slåss man inte för medborgarrätt. Det gick tydligen väldigt lätt att kompromissa med de ideal man presenterat som absoluta.

– Socialdemokraterna har varit väldigt tydliga med att man har varit beredd att göra upp med det borgerliga blocket i den här frågan, säger Alice Åström, förste vice ordförande för Vänsterpartiet. S vill ha FRA-lagens allmänna avlyssning av medborgarna, men med några kosmetiska förändringar som inte ändrar något i sak. Oavsett hur många kontroller man lägger på i efterhand, så har man fortfarande avlyssnat hela svenska folket. Det är en i grunden oacceptabel kränkning av medborgarrätt. Detta utspel med miljöpartiet ser bara ut som cyniskt dubbelspel från socialdemokraternas sida.

– Vi vill inte vänta till efter 2010 med att riva upp den här lagen, säger Rick Falkvinge (pp). Då är lagen och den allmänna avlyssningen på plats. Då sker redan massiva kränkningar av grundläggande medborgarrätt. Att göra utspel nu om att man tänker göra något 2010 är att svika den medborgarrättsrörelse som har väckts i frågan. Inga tvångsmedel, inga integritetskränkningar som förverkligats har sedan tagits bort. FRAs allmänna avlyssning är ett monster som måste stoppas innan det införs.

– Vi kommer i höst att lägga en motion om att sätta stopp för FRAs massavlyssning, innan den har börjat, säger Alice Åström (v). Alla riksdagsledamöter som tror på riktig medborgarrätt får då en andra chans att säga ett enkelt nej till den allmänna avlyssning som ligger föreslagen, i stället för att göra kosmetiska förändringar som inte ändrar kränkningen i sak.

– Vi uppmanar alliansens riksdagsledamöter att trotsa partilinjen och i stället följa sitt samvete. Rösta för motionen som Vänsterpartiet kommer att lägga, säger Rick Falkvinge (pp) och Alice Åström (v). FRAs nuvarande avlyssning av svenskar behöver inte regleras. Den är redan förbjuden i svensk grundlag.


För mer information:
ring Rick Falkvinge (pp), 0708-303600
ring Alice Åström (v), 0705-304291

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>