Massiv protestaktion mot FRA torsdag den 3 juli

Fest för bananrepubliken Sverige i Stockholm torsdagen den 3/7.

På torsdagen den 3 juli mellan kl 15:00-19:00 samlas ungdomsförbund, politiska partier, privatpersoner och organisationer till en gemensam manifestation mot FRA-lagen på Mynttorget i Stockholm. Det är en fest för Bananrepubliken Sverige som gäller för att visa att vi kan ha kul samtidigt som vi protesterar mot FRA-lagen. En sambaorkester finns på plats och bananer kommer att delas ut till deltagarna. Utöver detta så kommer tal att hållas av de deltagande organisationerna (för talarlista se slutet av pressmeddelandet). Bland de deltagande organisationerna återfinns Ung Vänster, SSU, Piratpartiet, Grön Ungdom, Liberala Ungdomsförbundet, Centerpartiets ungdomsförbund, Stekare mot FRA, Vänsterpartiet, Miljöpartiet samt Moderaterna.

– Det här är en samling med organisationer från hela den politiska skalan som enas i sina protester mot FRA-lagen, samtidigt som vi har trevligt, säger Piratpartiets Mårten Angner – en av initiativtagarna till demonstrationen och ny medlem i partiet sen den 18:e juni.

– Vi vill med festen visa dels att man kan ha roligt när man protesterar men även såklart att frågan inte kommer försvinna bara för att regeringen hoppas på det, fortsätter Mårten Angner. Vi kommer fortsätta protestera – och festa – mot den här lagen. Allt för att visa att vi inte sitter stilla och tiger när vår demokrati hotas.

FRA-lagen är den informella benämningen på en ny lag. Lagändringarna innebär i korthet att Försvarets radioanstalt (FRA) ges rätt att bedriva signalspaning på kabelburen trafik som passerar Sveriges gränser (vilket bland annat innefattar telefon- samt en stor del av Internettrafiken). Protesterna mot lagen som införs den 1:a januari 2009 har varit kraftiga, bland annat från den stora skaran internetanvändare, vars sociala och innersta privatliv utspelar sig som kommunikation på dessa snart avlyssnade kablar.

– Den här manifestationen visar hur viktig frågan är för vanliga medborgare från alla politiska läger – rött, grönt, blått och vårt eget piratlila. Frågor om demokratins fundamenta är långt viktigare än det dagliga smågnabbet. Det här handlar inte om ifall några tekniker i en källare ska få en viss hörsnäcka för att lyssna på omvärlden, det handlar om ifall vi ska ha kvar en av förutsättningarna för demokrati som koncept. Det är en fråga om grundläggande medborgarrätt, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet.

– Det är visserligen vi som ordnat och bjudit in men den här manifestationen handlar inte om piratpartiet, vi upplåter en tid och plats för protester mot FRA, fortsätter Rick Falkvinge.

Efter festen fortsätter protesterna på Café Opera mellan 20:00-03:00 där Stekare mot FRA har ordnat efterfest och mingel där två nya drinkar har världspremiär. Den första heter Mikael Odenberg. Den är en variant på Fidel Castro men ingen vet riktigt vad den innehåller. Försvarsdepartementet säger sig ha snappat upp originalreceptet från förra regeringen och en nämnd har tillsatts för att reglera hur den blandas. De försäkrar alla som tvivlar om att den ska att vara jätte jättegod! Efter en återremiss kom man fram till en alkoholfri variant som heter Sten Tolgfors men går under smeknamnet ”Tomhylsan”.

För mer information vänligen kontakta: Mårten Angner, eventansvarig, tel 0707-770579, marten.angner@piratpartiet.se

OM PIRATPARTIET: Piratpartiet blev det tredje största partiet utanför riksdagen med 0,63% av rösterna i valet 2006. Partiet grundades den 1 januari 2006 och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger–vänsterfrågor. Piratpartiet kommer att ställa upp i EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010.

Talarlista (kan komma att ändras):
– Ung vänster: Tove Liljeholm
– Svart Måndag: Amanda Brihed
– Västerpartiet: Alice Åström, riksdagsledamot
– SSU: Jytte Guteland, ordförande
– Grön Ungdom: Maria Ferm och Jakop Dalunde, språkrör
– Miljöpartiet: Max Andersson, riksdagsledamot och Maria Wetterstrand, språkrör
– Piratpartiet: Rickard Falkvinge, partiledare
– LUF: Frida Johansson-Metso, ordförande
– CUF: Magnus Andersson, ordförande
– Moderaterna: Per Hagwall, ordförande för Brommamoderaterna
– Ung Pirat: Jonathan Lundkvist, ordförande för Ung Pirats valberedning

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>